Tietoja minusta

Kirjastoalan ammattilainen, joka harrastaa kirjallisuutta ja jonka lapsille on hankittu kirjastokortit ristiäisiä seuraavana arkipäivänä. Lukee kaikkea muuta paitsi fantasiaa, kauhua ja scifiä. On kiinnostunut "suomesta ja Suomesta" (K. Hazardia lainaten).

maanantai 27. toukokuuta 2013

Kirja, joka jäi kesken

 
Koska en pystynyt lukemaan sitä kokonaisuudessaan. Emma Donoghuen romaanissa Huone ei tosin ole mitään vikaa. Donoghuella on taito kirjoittaa ja teos onkin ollut kansainvälinen myynti- ja arvostelumenestys. Lisäksi se on ollut ehdolla arvostettujen kirjallisuuspalkintojen saajaksi.
 
Mutta aihe on sellainen, jota en pysty kohtaamaan: "Huone on riipaiseva kertomus viisivuotiaasta Jackista, joka asuu yhdessä, lukitussa huoneessa äitinsä kanssa. Jack ei tiedä, että Huone on vankila ja että hänen äitinsä on siellä vastoin tahtoaan. Jackille se on koti." Ilmeisesti äidiksi tuleminen on tehnyt tämän, että en enää pysty lukemaan mitään sellaista, jossa lapsi joutuu kärsimään. Jackin touhuista tuli aivan liikaa oma poika mieleen.
 
Tarina muistuttaa vuosien takaista itävaltalaistragediaa, jossa tytär oli joutunut isänsä sieppaamaksi ja synnyttänyt vankeudessa isälleen liudan lapsia. Huoneen tarinassa on samankaltainen kuvio: Jack syntyy ja varttuu vauvasta leikki-ikäiseksi vankeudessa. Tosin hän ei itse ymmärrä olevansa vanki ja kirjassa kuvaillaankin koskettavasti Jackin taitoa iloita kaikesta mahdollisesta hauskasta, jota Huone pystyy tarjoamaan.
 
Suosittelen kirjaa niille, joita kiinnostavat ihmisen mieli, psyyke ja sen käyttäyminen sekä vahvat psykologiset draamaromaanit. Mutta en (herkille) pikkulasten vanhemmille.   
 
Ps. Loppuratkaisu oli kuitenkin pakko kurkata: lopussa kaikki hyvin.

Emma Donoghue:
Huone
Tammi, 2013
978-951-31-6222-1
323 s. 

5 kommenttia:

 1. Taitaa mennä lukulistalle! Enpä ollut kuullutkaan tuosta ja, kun mulla on joku kumma kiehtomus kidnappauksiin yms. niin voisi upota paremmin kuin mitä se upposi sulle.

  eeva

  VastaaPoista
 2. Tosta saa nyt sen kuvan, että mulla olis kumma kiehtomus kidnapata ihmisiä. Ei sentään. Ihan siis tällä kirjallisuuden saralla se ;)

  eeva

  VastaaPoista
 3. Oi-joi ja lisää kommentteja... :) Oikeassa olet: taitaa sopia tuo kirja paremmin sinulle kuin minulle. Kerro sitten mitä tykkäsit!

  VastaaPoista
 4. Kirja jäi minultakin kovasta yrittämisestä huolimatta kesken :( En syttynyt lapsen näkökulmastakaan. Sairas tarina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liian sairas tarina minullekin, vannoutuneella dekkarifanille :/ .

   Poista